O a ni a'afiaga o le toe fa'aaogaina o fagu palasitika?

E saogalemu le vai i totonu o le fagu inu?
O le tatalaina o se fagu vai minerale poʻo se meainu o se gaioiga masani, ae faʻaopoopoina se fagu palasitika lafoai i le siosiomaga.
O le vaega autu o le afifiina o palasitika mo meainu fa'asao, vai minerale, suauu taumafa ma isi mea'ai o le polyethylene terephthalate (PET).I le taimi nei, o le faʻaaogaina o fagu PET o loʻo tulaga muamua i le tulaga o meaʻai palasitika afifiina.
I le avea ai o se afifiina o meaʻai, afai o le PET lava ia o se oloa faʻamaonia, e tatau ona matua saogalemu mo tagata faʻatau e faʻaaoga i lalo o tulaga masani ma e le afaina ai le soifua maloloina.
Ua fa'ailoa mai i su'esu'ega fa'asaienisi, afai e fa'aaoga fa'afia fagu palasitika e inu ai le vai vevela (sili atu i le 70 tikeri Celsius) mo se taimi umi, pe fa'asa'o sa'o e microwave, o le a fa'aumatia fa'amauga fa'ama'i i totonu o fagu palasitika ma isi palasitika, ma fa'apalapala. ma antioxidants e mafai ona faimalaga i totonu o le meainu.O mea e pei ole oxidants ma oligomers.O le taimi lava e femalaga'i ai nei mea i le tele o le aofa'i, o le a iai se a'afiaga i le soifua maloloina o tagata inu.O le mea lea, e tatau i tagata faʻatau ona maitauina pe a faʻaaogaina fagu PET, e tatau ona latou taumafai e aua neʻi faʻatumu i vai vevela ma taumafai e aua le faʻavevelaina.

ipu palasitika toe fa'aaogaina

E i ai se lamatiaga lilo i le lafoaia pe a uma ona inu?
O fagu palasitika e lafoai ma salalau i luga o auala o le taulaga, nofoaga tafafao maimoa, vaitafe ma vaituloto, ma i itu uma e lua o alatele ma nofoaafi.E le gata e mafua ai le filogia o le vaai, ae e mafua ai foi le afaina.
O le PET o se mea e le mafai ona faʻaleagaina ma e mafai ona ola i totonu o le siosiomaga masani mo se taimi umi.O lona uiga afai e le toe fa'aaogaina fagu palasitika ua lafoa'i, o le a fa'aputu pea i le si'osi'omaga, malepelepe ma pala i le si'osi'omaga, ma fa'atupu ai le fa'aleagaina o vai i luga, palapala ma ogasami.O le tele o lapisi palasitika e o'o i le palapala e mafai ona matua afaina ai le gaosiga o le fanua.
O fasi palasitika e 'aina fa'afuase'i e manu fe'ai po'o manu o le gataifale e mafai ona afaina ai manu ma lamatia ai le saogalemu o le si'osi'omaga.E tusa ai ma le Polokalame o le Siosiomaga a Malo Aufaatasi (UNEP), o le 99% o manulele e tatau ona 'aina palasitika i le 2050.

E le gata i lea, o palasiti e mafai ona pala ile microplastic particles, lea e mafai ona faʻaaogaina e meaola ma iu ai ina afaina ai le soifua maloloina o tagata e ala i le filifili meaai.Ua faailoa mai e le Polokalame o le Siosiomaga a Malo Aufaatasi e faapea, o le tele o lapisi palasitika i totonu o le sami o loo lamatia ai le saogalemu o meaola o le gataifale, ma o le fua faatatau le mautonu e mafua ai le gau o le tamaoaiga e oo atu i le 13 piliona tala Amerika i tausaga uma.O le filogia o le gataifale ua lisiina o se tasi o pito i luga e sefulu fa'anatinati fa'afitauli tau le siosiomaga e tatau ona popole i ai i le 10 tausaga talu ai.

ipu palasitika toe fa'aaogaina

Ua ulufale mai microplastics i o tatou olaga?
Microplastics, lautele e faasino i soʻo se palasitika palasitika, alava, fragments, ma isi mea i totonu o le siʻosiʻomaga e itiiti ifo i le 5 mm le lapopoa, o loʻo taulaʻi nei i le puipuia ma le pulea o le filogia palasitika i le lalolagi atoa.O le "Fuafuaga Faʻatino mo le Pulea Faiga Faʻapalapala i le taimi o le 14th Five-Year Fuafuaga" na tuʻuina atu e loʻu atunuu o loʻo lisiina ai microplastics o se puna fou o le filogia o popolega autu.
Ole fa'apogai ole microplastics atonu o ni palasitika fa'aleaganu'u, pe mafai fo'i ona fa'amatu'u mai e oloa palasitika ona o le malamalama, tau, maualuga le vevela, mamafa fa'ainisinia, ma isi.
O suʻesuʻega ua faʻaalia ai afai e faʻaaogaina e tagata le 5 kalama o microplastics i le vaiaso, o nisi o microplastics o le a le alu ese i totonu o le nofoa, ae o le a faʻaputu i totoga o le tino poʻo le toto.E le gata i lea, e mafai e microplastics ona ulu i totonu o le sela sela ma ulu atu i le tino o le tagata, lea e ono i ai se aafiaga le lelei i le gaioiga o le sela.Ua maua suʻesuʻega o microplastics i suʻesuʻega i manu ua faʻaalia ai faʻafitauli e pei o le mumu, sela tapuni ma metabolism.

Ua lipotia mai e le tele o lomiga i totonu ma atunuu i fafo e faapea, o mea e fesootaʻi ai i meaʻai, e pei o taga lauti, fagu pepe, ipu pepa, pusa meaʻai, ma isi mea, e mafai ona faamatuu atu le faitau afe i le selau miliona o microplastics e eseese le lapopoa i meaʻai a o faaaogāina.E le gata i lea, o lenei vaega o se nofoaga tauaso faʻatonutonu ma e tatau ona vaʻaia faʻapitoa.
E mafai ona toe fa'aogaina fagu palasitika ua toe fa'aaogaina?
E mafai ona toe fa'aogaina fagu palasitika ua toe fa'aaogaina?
I le talitonuga, se'i vagana ai fagu palasitika ua leaga tele, o fagu inu uma lava e mafai ona toe fa'aaogaina.Ae ui i lea, i le taimi o le taumafaina ma le toe faʻaaogaina o fagu PET, e mafai ona faʻafeiloaʻi nisi o mea leaga mai fafo, e pei o gaʻo meaʻai, mea inu meainu, faʻamama fale, ma vailaau faʻasaina.E mafai ona tumau nei mea i totonu ole PET toe fa'aaogaina.

Pe a toe faʻaaogaina le PET o loʻo i ai mea o loʻo i luga e faʻaaogaina i meaʻai e faʻafesoʻotaʻi ai meaʻai, o nei mea e mafai ona alu i totonu o meaʻai, ma faʻafefe ai le soifua maloloina o tagata faʻatau.O lo'o fa'atonuina e le Iuni a Europa ma le Iunaite Setete o PET toe fa'aaogaina e tatau ona fa'amalieina se fa'asologa o fa'amaumauga mo le saogalemu mai le puna a'o le'i fa'aogaina mo le afifiina o mea'ai.
Faatasi ai ma le faʻaleleia atili o le faʻalauiloaina o tagata faʻatau i le toe faʻaaogaina o fagu inu, le faʻavaeina o se faiga toe faʻaaogaina mama, ma le faʻaauau pea o le faʻaleleia atili o meaʻai-grade palasitika toe faʻaaogaina ma faʻamamaina faiga, o le tele ma le tele o kamupani ua mafai nei ona ausia tulaga faʻasalalau toe faʻaleleia ma toe faʻaleleia lelei. fagu inu.O fagu vaiinu e fetaui ma mea'ai e fa'afeso'ota'i ai mea e mana'omia mo le saogalemu e gaosia ma toe fa'aoga mo le afifiina o meainu.


Taimi meli: Nov-18-2023